Kompasset om kommunalvalget er en bevægelsesquiz, hvor eleverne skal samarbejde om det rigtige svar og efterfølgende argumentere for deres valg af svar.
Der er også en kreativ opgave, som eleverne kan løse i forbindelse med kompasset, enten før eller efter.
Bevægelsesquizen og den kreative opgave er for de større klasser.
"Jeg ved det! - Kommunalvalget" er et brætspil, som spilles af 2-4 elever.
Der skal bruges terning og spillebrikker. Eleverne kommer også til at skulle foretage forskellige fysiske aktiviteter.
Hent spilleplade + kort, print ud og i er klar. Reglerne står på selve spillepladen.
OBS. Spillet er velegnet til brug sammen med "Kompasset – Kommunalvalget", som også findes her på siden. Tillad eventuelt at eleverne må benytte mobiltelefon til at søge svar.
Eleverne får tildelt et ordkort og skal danse klassisk stopdans. Når musikken stopper, skal de hurtigst muligt finde den makker, der har kortet med den tilhørende ordklasse/ det tilhørende ord.
Er man sidste par, der finder sammen, går man ud af konkurrencen. Konkurrencen fortsætter, til der kun er et par tilbage.
I Krystalkuglen 2021 skal eleverne svare på 10 spørgsmål for 1 år ud i fremtiden.
Spørgsmålene er forskelligartede og rammer varierede områder. Nogle er af ren underholdende art, og andre giver mere anledning til eftertanke og samtale.
Opgaven kan laves, indsamles, og så om præcis et år udleveres svararkene igen. Der kan klassen så "rette" svarene for 2021, og se, hvem der har flest rigtige.
Eleverne får hver et kort i hånden, (jule)musikken sættes i gang, og når den stopper, skal man finde sammen med den, hvor sanguddrag og titel passer sammen.
Sidste par, der finder sammen, er ude af konkurrencen.
Konkurrencen fortsætter, til der kun er et par tilbage.
Brainkicket tager udgangspunkt i temaet ”80-året for besættelsen”. Opgaverne er differentierede og forskelligartede. Hæng opgaverne op i klassen, så de er tilgængelige for eleverne, når de har brug for et ekstra brainkick. Brainkicket er til udskolingen.
Brainkick-opgaverne kan bruges på flere måder fx som:
1. Ekstra opgaver til de hurtige elever i klassen
2. Et krydderi til den daglige undervisning
3. Et differentieringsredskab i den daglige undervisning
4. En mulighed for at frigøre lærere, da eleverne kan arbejde selvstændigt med opgaverne. På den måde kan læreren få tid til at h...
Brainkick tager udgangspunkt i et tema og består af forskelligartede opgaver med forskellig sværhedsgrad. Hæng opgaverne op i klassen, så de er tilgængelige for eleverne, når de har brug for et ekstra brainkick.
I dette brainkick tager vi udgangspunkt i Dronning Margrethe i anledningen af hendes 80-års fødselsdag.
Eleverne udfordres i dette brainkick på tre forskellige niveauer og arbejder med quiz, livslinje samt styreformer.
Brainkicket tager udgangspunkt i temaet ”Dansk politik”.
Opgaverne er differentierede og forskelligartede. Hæng opgaverne op i klassen, så de er tilgængelige for eleverne, når de har brug for et ekstra brainkick.
Kompasset - Kroppen er en bevægelsesquiz, som tager udgangspunkt i dilemmear. Her findes altså ingen rigtige svar. Det handler om at argumentere.
Eleverne fordeles i grupper a 3. Grupperne rejser sig og står et tilfældigt sted i klassen. Beskrivelserne til de 8 spørgsmål læses højt for eleverne. Efter hvert spørgsmål skal grupperne blive enige om, hvilket verdenshjørne, de mener er
det rigtige svar.
Når alle grupperne har flyttet sig, får man en til at forklare det rigtige svar.
Som alternativ til bevægelse, kan quizzen Kompasset også bruges som multiple-choice, hvor eleverne mark...
I Quiz & Byt får eleverne hver et kort med et spørgsmål på. De skal nu finde en makker, som de stiller spørgsmålet, ligesom de også selv modtager et spørgsmål fra.
Når de to spørgsmål er besvarede, bytter man kort og finder en ny makker.
I Krystalkuglen 2019 skal eleverne svare på 10 spørgsmål for 1 år ud i fremtiden. De skal også selv finde på et spørgsmål.
Spørgsmålene er meget forskelligartede, og nogle af dem giver anledning til eftertanke og til snak.
Opgaven kan laves, indsamles, og så om præcis et år udleveres svararkene igen. Der kan klassen så "rette" svarene for 2019, og se, hvem der har flest rigtige.
"Jeg ved det" begrebsquiz tager udgangspunkt i de vigtigste samfundsfaglige begreber inden for demokrati og politik på en anderledes og sjov måde.
Eleverne læser på skift et spørgsmål højt, hvorefter de andre i gruppen byder ind med et svar. Hvis det er rigtigt gives et point, og ved forkert svar mister man sit point.
Opgaverne om sommer er differentierede, forskelligartede og tværfaglige. Hæng opgaverne op i klassen, så de er tilgængelige for eleverne, når de har brug for et ekstra brainkick.
Brainkicket findes i to versioner, ét til mellemtrinnet og ét til udskolingen.
Uge Sex Tema - Klassepyramide, Grænser og følelser, Jeg ved det! - brætspil om seksualitet
I disse to forløb er der seksualundervisning til både mellemtrinnet og udskolingen.
På mellemtrinnet kommer klassen omkring klassetrivslen samtidig med, at I får talt om grænser, følelser og pubertet.
I udskolingen kommer klassen ligeledes omkring klassetrivsel, som efterfølges af et brætspil "Jeg ved det!" om seksualitet. Spillet spilles af 2-4 elever.
Der skal bruges terning og spillebrikker. Eleverne kommer også til at skulle foretage forskellige fysiske aktiviteter.
Hent spilleplade + kort, print ud og I er klar. Reglerne står på selve spillepladen.
I Krystalkuglen 2018 skal eleverne svare på 10 spørgsmål - for dagen i dag - og så for samme dag 1 år ud i fremtiden. De skal også selv finde på ét spørgsmål.
Spørgsmålene er meget forskelligartede, og nogle af dem giver anledning til eftertanke og til snak.
Opgaven kan laves, indsamles, og så om præcis et år udleveres svararkene igen. Der kan klassen så "rette" svarene for 2018, og se, hvem der har fået flest rigtige.
Kompasset om Reformationen er en bevægelsesquiz, hvor eleverne skal samarbejde om det rigtige svar og efterfølgende argumentere for deres valg af svar.
Kompasset kan bruges uafhængigt eller sammen med Lutherforløbet, der kan findes under "undervisningsmaterialer, print"
De næste tre uger lægges der konkrete undervisningsbeskrivelser ud, der tager udgangspunkt i denne sæsons problemstilling omkring Sana og hendes splittelse i forhold til kultur og religion.
Forløbene kan bruges adskilte, men kan også samles. Forløbet kan køres tværfagligt og bruges i dansk, kristendom og understøttende undervisning.
- 1. del: indeholder "Lærervejledning del 1" samt "Bilag 1" og "Bilag 2"
- 2. del: indeholder "Lærervejledning del 2" samt "Bilag 3"
- 3. del: indeholder "Lærervejledning del 3" samt "Bilag 4", "Bilag...
Stjerneløb med påske som tema for opgaverne. Opgaverne er indenfor forskellige områder og fag. Der er 3 varianter i fagene Matematik, Religion og Dansk
Løbet er klar til brug, og indeholder 8 poster, et oversigtsark, svarark til eleverne & løsningsark.
Der er en lærervejledning, som bør læses først.
NB. Benyt filen "De 8 poster" til gennemgangen af opgaverne til sidst.
Opgaven har en introduktion til begreber som Watt, hk og effekt. Der skal løses 6 opgaver. Derefter skal der laves en oversigt over effektforbruget af alle elektriske ting i klasselokalet samt løses 2 opgaver ud fra de indsamlede data.
Opgavesættet kan løses individuelt, men er nok bedst egnet til parvis løsning.
Man kan lade eleverne benytte lommeregner, og derved have størst fokus på forståelsen af begreberne frem for beregningerne.
Formålet er at lære om effekt og få en forståelse for at noget kan skabe en effekt, mens andre ting forbruger den.